TYCHE

četvrtak, 12.04.2007.

ZbrDaZdoLa - ReCiklAza + UpDatE

praitd9

Obzirom da me je sapelo i da sam kratka s vremenom, opet jurim i nastojim pretrcati samu sebe - stono bi se reklo - pribjegavam migoljecim rjesenjima s novim postovima. Da ne bih ostala predugo u uskrsnom feelingu, a obzirom da sam na predzadnjem blogu iskoristila joker GOST, ovaj put radim nasumicnu kompilaciju nekih svojih komentara koje sam ostavljala zbrdazdola naokolo ...

PRVO, sto se pricalo ovih dana pri izvrsnom postu EKOLOGIJA KAO ZRTVA IMPERIJALNE POLITIKE SAD-a

I onda sam ja rekla, sto pokupila tudu pamet i dopisala - skratit cu malo :
NEW YORK (AP) -- New York City produces nearly 1 percent of the nation's greenhouse gas emissions - an amount that puts it on par with Ireland and Portugal - according to a city study.
....
Iz navedenog se dade zakljuciti-oni da i hoce od sutra, ne mogu smanjiti emisije stetnih plinova jer to je nusprodukt ZIVOTA u velikim gradovima kao takvog. Oni su nemocni, jer to nije samo stvar industrije. Prljave industrije koje su najveci svjetski zagadivaci su smjestene u Rusiji, Indiji,Kini, Pakistanu... Zamislite da recimo cijena takve jedne drasticne promjene u Zagrebu bude totalno gasenje industrije u njegovom industrijskom pojasu i izbacivanje prometa iz grada-kompletna privredna i urbana infrastruktura bi se urusila. Samo mi ne volimo pljuciti sami po sebi, jer ne pravimo puno smeca - ali sjetite se da niti Hrvatska jos nije potpisnica Kyoto sporazuma - skupa je to zafrkancija i njegova primjena. MOzete vi mrziti amere koliko hocete-za sto su krivi, krivi su, ali sto se tice globalnog zagrijavanja-oni su u bezizlaznoj poziciji-mogu utjecati samo na neke stvari.

***
... ali cinjenica je da Kyoto sporazum namece obveze zadovoljenje kojih je jako skupo i kompletna privredna strategija drzave se mora mijenjati da bi udovoljila propisima na koje se drzava potpisnica obvezuje - i posve je konkretan u smislu odredbi cija primjena ne bi opalila samo drzavu po budzetu, nego i pojedince. Pitanje je koliko cija privreda i socijalna slika to moze izdrzati. Ja govorim ne o odlukama vrhovnih vladajucih instanci u USA i zakulisnim igrama koje se provode, nego o realnoj nemogucnosti da se taj sporazum provede kod njih - JOS. Morali bi bas kao sto sam gore napisala-drasticno izmijeniti rezim produkcije najvecih zagadivaca, a to su u njihovom slucaju megalopolisi - ogromni urbani konglomerati cije funkcioniranje generira vecinu svakovrsnog smeca u zraku, vodi, na zemlji i pod zemljom. U njihovom slucaju to nije ovisno iskljucivo o uvodenju novih cistih tehnologija u industrijske komplekse - oni su ionako na pragu da jedan dio svoje neciste i bazne industrije izmjeste u outsourcing - osim kad je rijec o metalurgiji i proizvodnji i preradi nafte koju vecim dijelom pohranjuju u rezerve i ne trose. Kao sto rekoh - posljedice jedne takve politike apsolutne redukcije svega sto proizvodi otpad bilo koje vrste za u usporedbi s New Yorkom seoce poput Zagreba bi bile lose za Hrvatsku i katastrofa za njegove zitelje, sustav urbanog zivljenja i kompletnu privredu, a kad to stavite na n-tu potenciju i razmisljate u relacijama o kojima je rijec u gornjem clanku...A GM hrana je buducnost ljudske rase - mrzim na to i pomisljati, ali ne vidim drugog rjesenja. Veliki sam protivnik poigravanja s genomima i igranja Boga, ali me tjesi jedna stvar - u prirodi je prirode prilagodba na izmijenjen okolis. Ima dobar post *** koji elaborira pojam hidraulickog despotizma - sto mislite tko ce biti in charge strateskih svjetskih dobara u buducnosti kad to postanu voda i hrana? Isti oni koji danas drze monopol na energente - dakle ameri, kinezi i rusi.

Da ja puno ne tarem glavu izlazuci nesto sto su pametniji od mene napisali, a ja procitala, pa tu prenosim-pod kojim uvjetima i kako su Protokol potpisale zemlje Rusija, Kina , Indija...njima su zajamcene posebne povlastice koje drugi nemaju, a upitno je da li ce uopce ispuniti sto su potpisali
---
The largest share of historical and current global emissions of greenhouse gases has originated in developed countries;
Per capita emissions in developing countries are still relatively low;
The share of global emissions originating in developing countries will grow to meet their social and development needs.
In other words, China, India, and other developing countries were exempt from the requirements of the Kyoto Protocol because they were not the main contributors to the greenhouse gas emissions during the industrialization period that is believed to be causing today's climate change.
However, critics of Kyoto argue that China, India, and other developing countries will soon be the top contributors to greenhouse gases.
***
The current President, George W. Bush, has indicated that he does not intend to submit the treaty for ratification, not because he does not support the Kyoto principles, but because of the exemption granted to China (the world's second largest emitter of carbon dioxide). Bush also opposes the treaty because of the strain he believes the treaty would put on the economy; he emphasizes the uncertainties which are present in the climate change issue.Furthermore, the U.S. is concerned with broader exemptions of the treaty. Bush said of the treaty: This is a challenge that requires a 100% effort; ours, and the rest of the world's. The world's second-largest emitter of greenhouse gases is the People's Republic of China. Yet, China was entirely exempted from the requirements of the Kyoto Protocol. India and Germany are among the top emitters. Yet, India was also exempt from Kyoto.

Dakle, kao sto se dade zakljuciti, brojkama se moze dokazati sve - samo je upitno koju metodologiju primjenjujete. Zalim one koji vjeruju statistikama i analizama bez daljnjih sagledavanja BIG PICTURE - odnosno svih relacija u cjelini - te stvari su kao zakon o spojenim posudama, svjetske ekonomije su premrezene do te mjere da su i ne htijuci ovisne jedna o drugoj, trzista su komplementarna i svima je cilj prodor na ona koja nisu jos iskoristena. Ta borba ce se naravno zaostravati vremenom. Nadalje - Rusija uvijek ima chip za cjenkanje, kao i Kina - a za Indiju vec sad strucnjaci najavljuju da nece moci ispuniti sto je potpisala. Tu se otvaraju takode velike mogucnosti za manipulaciju u "trgovanju" postocima emisije gdje ce se trziste tek zakuhati - kako moze jedna EU koja je ovisna o ruskim energetskim resursima ista uvjetovati ? Koji su mehanizmi koji mogu prisiliti Kinu da se drzi potpisanog ? Pa ako ne zadovolje sto su potpisali, tko im sto moze? Tko moze Indiji koja je veliko outsourcing trziste svjetskih velesila dati packe jer ne moze ispuniti sto je obecala? Ima toga jos, al kasno je ... Ali si potpuno u pravu za americke automobile - to je nesto sto doista uslovljava krupni kapital i to ce se jako teskom mukom i skripeci zubima morati promijeniti.

Na sto sam dobila perfektno srocen odgovor - citat mestra Mange -
."... Nije problem samo Amerika, ali ona je jedina odbila potpisati i time jasno pokazala svoj stav. Nemusta Busheva vadjenja kako nece potisati nesto sto se nece primjenjivati na Kinu meni osobno ne drze vodu. Zasto bi se Kini izlazilo u susret, ako im se uopce izaslo, a Americi nije. Nesto mi tu smrdi iskreno govoreci. S druge strane rastuca Kineska industrija je velikim dijelom posljedica upravo preseljenja starih americkih pogona prema jeftnijoj radnoj snazi. Naravno to rade i sve druge svjetske multinacionalne kompanije. Zato bi rjesavanje toga trebalo spustiti sa nacionalne na korporativnu razinu. Kljuc problema po meni je taj sto su nacionalne drzave izgubile bitku sa multinacionalnim kompanijama, koje se vode samo ostvarivanjem ekstra profita.
Naime multinacionalne kompanije se ne moraju opterecivati sa socijalnim, zdravstvenim, vojnim, pravosudnim i svim ostalim programima kojima se zbog mira u kuci moraju baviti drzave. Bacajuci pritom hrpe novaca u te socijalne komponente. Koncept multinacionalnih kompanija je odavno nadvladao koncept drzave. Protezu se preko teritorija vise drzava, zaposljavajuci pritom vise ljudi od drzavne uprave nekih drzava. O njihovom godisnjem prometu bolje da na pricam. Najljepsi primjer iz nase neposredne blizine je pokojni HT tj. T-Com. Pa pogledaj kako hr-vlada obilazi oko njih kao gladno pseto ne bi li dohvatili nekakve mrvice za popunu proracuna. Usprkos informacijama plasiranih iz neovisnih agencija, kako je T-Com prijavio puno manju dobit od one realne. I onda te ja pitam tko je gazda u ovoj kuci? Nekakav Sanadercic ili Mudrinic? Tko drma? Odgovor glasi kao i uvijek do sada - onaj koji drzi kesu :/ (" -
citat zavrsen, ovo je sazetak , preporuka : otici i procitati !

Na sto sam ja dovrsila svoje izlaganje -
Ovo bih ja nazvala savrsenim komentarom mog komentara! Iznio si srz problema !!! TO je zapravo temeljni kamen spoticanja - Bush samo poslusno recitira sto su mu naredili, ni manje ni vise! Zackoljica s kineskim per capita brojcicama je upravo ono sto im je omogucilo povlastice, zato sam i rekla kako se brojevima moze dokazati sto god zelite - u stvarnosti oni rigaju vise necistoca nego itko, a i vise ce-ali imaju nisku referentnu tocku u globalnoj raspodjeli prema vazecim mjerilima. A ameri to koriste da bi mogli nacimavati sebi u korist - jer njihov je razlog u svjetlu primjene i drzanja slova "zakona" i pro forma u redu - u praksi to znaci da svima pokazuju jezik i imaju dobru ispriku za to. Ispricavam se narodu koji ne govori engleski i copy/paste komentaru sinoc, ali nisam imala vremena to sve sloziti svojim rijecima- bilo je vec kasno i isao mi je vec drugi poziv za u krevet LLLOLLL, a to se ne ignorira..
da - rekla bih da svima u odborima i tijelima koji se roje oko Kyoto Protokola slozno zacvokocu zubi kad se sjete - Kina kao osnovni energent koristi UGLJEN - kojeg ima ko u prici, jeftin je i termelektrane rade da se sve pusi - u doslovnom znacenju... I oni baziraju svoj industrijski i energetski razvoj na tom bez obzira sto su potpisali. A znamo da je to najnecistija tehnologija kad je rijec o emisijama staklenickih plinova.
Gora varijanta je jedino kad se spomenu zaledena jezera metana u Sibiru koja se polako otapaju i isparavaju - citat prenesen sa www.net.hr
"Jezera u zoni permafrosta, stalno zaleđenog tla, na sjeveru Sibira u atmosferu oslobađaju mnogo više metana nego što se prije mislilo. U dolazećim desetljećima to bi mogao postati sve značajniji faktor globalnog zagrijavanja. Za sibirska jezera, koja nastaju otapanjem permafrosta uslijed sve viših temperatura, već se znalo da oslobađaju metan, potentniji staklenički plin od ugljičnog dioksida.
...
Otkrili su i mjesta gdje su mjehurići metana izlazili takvom silinom da je vrući plin otapao smrznuto tlo.
...
Kako bi se osigurali da dva proučena nisu ni po čemu neuobičajena, znanstvenici su također proučili 35 drugih jezera s tla te su ih još 60-ak na sjeveru Sibira snimili iz aviona.
Njihovi su rezultati pokazali da područje sjevernog Sibira tako trenutno emitira 3,8 milijuna tona metana svake godine – što je i do pet puta više nego su govorile ranije procjene.
Ti rezultati ukazuju da totalno oslobađanje metana iz vlažnih područja sjeverne hemisfere može biti 10 do 63% veće nego što se mislilo. "
I eto - to je zapravo prestrasno, jer na to se nema odgovora kako utjecati - tu ljudski faktor ne igra.
Nije bas ruzicasto... (tyche 12.04.2007. 14:27)

Prisjecam se dobrog posta na istoj blog adresi - koji mozete naci TU

Pad kvalitete života na Zemlji nakon 2030

Na sto sam se ja nadovezala komentarom :

Citat : " Kontrolirajte vojsku, kovanje novca i sudove" - i dobri stari Machiavelli je pisao cijele manuale o tome da treba znati kako se rotiti i preuzimati vlast, a potom je odrzati - jedino nije napisao koliko srebrnjaka to kosta cca. Stoji i ono sto je Klauzevic rekao - da je rat jaci oblik diplomacije, odnosno produzavanje diplomacije nasilnim putem i da bojno polje postaje pregovaracka pozicija. Ono sto nam je donijelo novo doba ceka neke nove teoreticare koji bi razvrstali uzroke i posljedice - rat postaje i pokusni i verificirajuci laboratorij svih demografskih, socioloskih , tehnoloskih i ekonomskih procesa. Uzroci su jednoznacni, a posljedice samo donekle nepredvidive. Prije svega, rekla bih da je danasnje stanje i podjela na civilizacijske krugove naprednih zemalja, treceg svijeta i medusvjetova koji su jos u formiranju uzrokovana prije svega ekonomskim cimbenicima, a ne kulturnim. Svjedoci smo da kulture i njihove velicine prolaze, nekad jednostavno odumiru a nekad se nasilno guse ( Maova kineska kulturna revolucija, talibansko unistavanje povijesnog nasljeda). Ono sto ostaje i sto je opipljivo je NOVAC - sfere utjecaja ce se u buducnosti formirati temeljem ekonomskog kriterija, i to ne nuzno ispred politickog establishmenta drzave i ideologija, nego prije svega ispred jedinog zajednickog jezika kojim se sluze sve vladajuce kaste na kugli zemaljskoj - KAPITALA. I upravo usljed toga je ratove MOGUCE planirati i predvidjeti - kako je ono lijepo receno u aferi Watergate - SLIJEDI TRAG NOVCA. Bilo je zanimljivo ( i nadasve dobrodoslo ) promatrati transformaciju Kine - nikad se nisam mogla nacuditi kako su Ameri ucinili krajnje glup potez i jako krivu procjenu kad im je u jednom povjesnom trenutku moglo poci za rukom tamo prosiriti sfere utjecaja, a to nisu napravili. Kinezi su opasni - zbilja opasni , jer tamo su se dogadali maligni procesi - ideoloski naspanovani, mnogoljudni na nacin da je pobiti parstotisuca svojih ljudi u nekom eventualnom ratu nevazan otpis, formirani kao nacija u neljudskim socijalnim i svim mogucim ostalim uvjetima - ali eto - shvatili su bit - prozdiru trzista diljem svijeta. Rusima vise doista ne treba da se igraju hladnog rata s amerima - samo zavrnu pipu za plin i cuce na svojim resursima - i resursima zemalja satelita ... Jedino se valjda glupi Balkanci i i jadni Afrikanci mogu klati zbog ideologija i religija dok im za to vrijeme psi rata i vladajuca elita pljackaju drzavu i mafija s obje strane ceska leda jedni drugima, a poslije bankari trljaju ruke. Ja se uvijek pri razmatranju svakog problema - ne mari je li globalno ili lokalno pitam - ne sto se dogodilo i sto mi MISLIMO da se dogodilo - nego TKO JE OD TOGA IMAO KORISTI. U tom svijetlu se slika pomalo mijenja, kao hologram. Ratovi su produkt socioloskog i ekonomskog inzinjeringa koji ima za svrhu uredivanje odnosa u svijetu na nacin kao nikad do sad u povijesti, jer nikad nije moglo zbog tehnoloskih zapreka doci do tolike globaliziranosti procesa. A jadno glupo stado ce uvijek ici tamo gdje mu kazu - raja ne prepoznaje svoje okove i ne vidi da je manipulirana - samo se opase eksplozivom u ime Alaha ili grlato urla da nece niko da je bije ...

Nadalje, bilo me je na jos ponekim blogovima -

KOD BARBE GDJE UVIJEK MORATE POLAKO CITATI - Dobar post o hidraulickom despotizmu

I na to moj komentar :
Cini se da nekako citamo neke slicne stvari... Hidraulicki despotizam je jedno od osnovnih oruda za upravljanje masama i kreiranje povijesti - prokusano i dokazano, a kako danas stvari stoje, u doba globalne svjetske informacijeske povezanosti, meduovisnosti i isprepletenosti, u modificiranom obliku otvara neslucene mogucnosti dodatnih pritisaka. Jedino sto se promijenilo je sila koja kreira arhitekturu drustvenih, ekonomskih i politickih konglomerata i kretanja - to je nekad bila vladajuca vrhuska, politicari i u nekim slucajevima vojni rezimi - danas je to iskljucivo moc kapitala. Totalitarizam je neizbjezna sudbina ljudskog drustva , bojim se da tu nema izlaza . Autodestruktivna spirala kojom se civilizacija u globalu krece je posljedica nemoci rulje da prepozna i ukloni ogranicenja koja je cine ruljom. Pojedinci koji su svjesni procesa su apsolutno nemocni i nikad ih nece biti dovoljno da postanu kriticna masa koja moze ista promijeniti. Evolucija covjecanstva u cjelini je spor i selektivan proces, imati jako socijalno drustvo jednakih i vodstvo prvih medu jednakima je jako dalek cilj kojemu ce trebati vise vremena nego sto je proteklo od izuma vatre do prvog mikrocipa. Demokracija je floskula za mase kojom se mazu oci naivnima, svasta se danas naziva demokracijom - svjedoci smo da su stupovi demokratskih drustava ekonomske pretpostavke koje su opet rezultat procesa koje je iznjedrio hidraulicki despotizam krupnog kapitala. Ona nije konacno rjesenje za problem krize -ona je proces koji se razvija na prethodno stvorenim pretpostavkama - ne moze se umjetnim putem implementirati i ocekivati da opstane na negostoljubivom tlu. Demokracije nema u siromasnim drustvima - kakvih je danas vecina na svijetu.

I par komentara u laganom tonu

PICARDU -

Gledati na svijet drukcije - je definitivno povlastica, prednost i blagoslov, ali vremenom ces nauciti biti manje direktan i vise rafiniran u artikulaciji svojih stavova prema svijetu. Iako se ne treba libiti strsanja iz mase, naucit ces da se mudar covjek koji misli drukcije mora sluziti mimikrijom da bi se uklopio u copor. Zasto? Jer je mudar - nikom ne trebaju dodatni problemi da se njima iscrpljuje za vrijeme dok moze raditi pametnije stvari. A copor kaznjava one koji su drukciji-na bilo koji nacin - izolacijom ili pokusajima da ih se ukalupi, u najgorem slucaju prisilno. Ne zato sto je copor nuzno zao, nego zato sto je takva priroda stvari u poretku. Jedinka ne moze sama protiv tisuca godina evolucije ljudskog drustva i sustava copora. Povijest je pokazala - tko pokusa - cesto pozali. KOme trebaju mucenici???
Svedi to na nase svakidasnje male okvire i bit ce ti jasno da se umijece ophodenja s ljudima ne sastoji u izazivanju reakcije pljuce i zabavljanja time - vremenom mentalno odrastes i steknes prednosti PAMETNOG drukcijeg covjeka :) a vjeruj mi, to je dar bez premca - moci ostati svoj i drukciji, a da te okolina ne samelje, prozvace i ispljune. Mozes ti biti sto puta pametniji - to ne pomaze - tu ne igra pamet ...

VULKANCU-

nemam razloga ne uci u zdravu polemiku i razmatranje drukcijeg gledista na stvar. Misljenja sam da je uvijek spoznati stajaliste iz druge perspektive dragocjeno. Na bilo koji nacin - pozorno slusajuci suprotan stav i kritiku covjek moze puno nauciti. O sebi i o drugima. Iznosenje vlastitog misljenja cesto govori vise o covjeku koji ga iznosi nego o predmetu razmatranja.

Za Varosanku - o mladim kolegama

... neki od njih su samo jos mladi i buntovni - zele istaknuti koliko su posebni i jos uce na koji nacin to uciniti :) i sve je dobro dok ne zagaze u nepristojnost. Svi naucimo prije ili kasnije da u pojedinim stvarima nije bitna forma nego sadrzaj - tako je i s pisanjem ili fotkama na blogu. Citamo se i pisemo u dobroj vjeri i razumijevanju, ako imamo reci nesto s cim se ne slazemo, takoder to cinimo na pristojan nacin onako kako najbolje znamo i umijemo. Nije problem nikad neslaganje ili kritika, nego prosto - neprosireno i prosireno :))) - izrazavanje .

Sto sam nadodala prici o osjeckom ZOO vrtu kod Vrazje

Obozavam taj ZOO - uvijek smo tamo visili barem jednom mjesecno, osim preko zime i jako nam je nedostajalo poslije rata dok ga nisu barem malo sredili i pustili u pogon. Iako moram priznati da sam malo razocarana stanjem sanitarnog cvora za posjetitelje - ne znam , vjerovatno su i njega sad uredili malo. Ono sto je mene jednom do suza nasmijalo dogodilo se prije jedno tri godine - bilo je prekrasno vrijeme i Gazda i ja smo setali tamo po ne znam koji put- redovno smo setali kraj Drave i gradom, oboje to volimo, a ZOO nam je uvijek bio poslastica. Dok smo setali i ja sva nasmijana ceretala nesto Gazdi, dvojica sluzbenika ( koji su nas valjda vec zapamtili ) su isli iza nas. Buduci smo Gazda i ja razgovarali na engleskom, ova dvojica su se bit ce okurazili u komentiranju pa jedan veli drugom : VIDIS LI TI STA OVAJ JADAN COVJEK MORA SVAKE SUBOTE RADIT SAMO DA BI NAVECER DOBIO P**KE?
Sto apsolutno nije istina - nismo tamo bili SVAKE subote...samo jednom mjesecno LLLOLLL

OVAKO smo kod Big Blue razmisljali o ljigavcima u vezama, na sto sam ja dodala :

Ovo je dobra analiza - floskula NEMAM VREMENA u mom mentalnom sklopu ne postoji kad je rijec o vezi, uvijek postoji SMS ili telefon za razmijeniti pet minuta razgovora ako smo bas kratki u terminima. Sve drugo je vrijedanje moje inteligencije. Zgodno je to rekao jedan od blogera u komentaru povrh - bitno je kakvog partnera biras i tu je srz problema. TO je najvaznija stvar. Imam dragu prijateljicu koja je zbilja osoba iznimnih karakternih osobina, radisna i inteligentna - ali kad je rijec o muskarcima - prestrasno! Cini mi se da se za nju lijepe samo neke problematicne protuhe s lijepim manirima i ugladenim rjecnikom. I nakon "neimanja vremena" ona takoder - buduci da je dosjetljiva i pametna - izmisli sijaset razloga zasto sirocic ne zove i ne javlja se. A meni zlo. A opet - kad pocnem pljucu na tu temu ispliva van moj generalni stav nepovjerenja i skepse prema ljudima pa ispada da ja zagovaram drugu krajnost - ne vjeruj mu dok se ne dokaze suprotno. Kao sto sam negdje vec napisala u komentaru - neimanje vremena, razgovori o "trazenju sebe", "trazenju prostora", "osobne privatnosti" meni mirisu na vrijedanje - cekaaaajjmalooooooo - hajde da mi lijepo podvucemo refu, pa ti baja trazi sebe kolko hoces, imaj prostora koliko zelis i svoju privatnost - BEZ MENE. Takve sheme su rezervirane za jako mlade ljude u vezama i za glupane - ja uvijek jesam za kompromis i razumijevanje okolnosti, ali u nekoj zrelijoj dobi svatko tko drzi do sebe treba znati gdje je mjesto kad se treba povuci crta - to je svakako nakon izrecenih ovakvih floskula koje su make up za pravljenje nekog budalom. KOntinuitet komunikacije treba postojati inace to nije veza.

Kod Bedaste curice smo razmatrali pojavu dobro poznatu - svak o svakom sve zna - na sto sam se prisjetila kako je bilo meni :

Ja sam zivjela u samom centru Osijeka, idilicno malo dvoriste u kojem je stanovalo pet stanara. U sredini lijep i velik betoniran plato, sa strane zelene povrsine , par stabala, pticice i predivne ruze preko puta mene kod stare gospode susjede. Prava pastorala. U tom lijepom okruzenju je trebalo BRZO proletjeti dvoristem u prolazu do kucnih vrata, inace vas gospa susjeda ko kobac uvreba, presretne, satjera u cosu i krene s duhovnim vjezbama...Ovisilo je koje susjede iz dvorista trenutno nema doma da cuje kroz odskrinut prozor, pa o njoj krene dirty prica vec po prilici. Stara gospoda susjeda je znala SVE O SVAKOM OD POTOPA NA OVAMO !!!! Pricala mi je price o ljudima i njihovim obiteljima iz valjda svakog dijela grada koji broji stotinu tisuca dusa i ja sam se pitala - gdje i kad to sve pokupi??? Ne moram niti napominjati da kroz dvoriste do mojih vrata nista nije moglo proci, proletjeti, proplivati i progmizati a da se zavjesica ne pomakne i da ona ne registrira. Jedino mi nije mogla nadzirati internetski promet. Zato sam i nasla drugog muza putem interneta LLLLOLLLL otherwise bi ga ona vec pregledala i preispitala porijeklo imovine i predaka. Ispada da kad se skupi kriticna masa svih baba iz susjedstva to funkcionira isto tako dobro kao da ste wifi premrezili svaki misji kutak i tjerate kroz to terabajte informacija - to je posast kojoj se ne moze stati na kraj ! Kakav JUBITO !

Imali smo zanimljivu raspravu tko je u pravu u postu Lorne Doone pa sam i tamo isla mudrovati :

Kljucna rijec je PROFESIONALIZAM. Trgovci dakle trebaju znati zbog cega su tamo gdje rade, klijenti su ono zbog cega su placeni. Ista je stvar i sa osobljem u bankama, drzavnim i zdravstvenim sluzbama, usluznim djelatnostima i skolama. Ako nemas zivaca za taj posao - ne radi ga !!! Odi u vrtlare, tamo se klijenti ne zale. S druge strane, ljudi znaju biti pravi NEPODNOSLJIVI PACIJENTI. Ja osobno sam radila deset godina u banci, od toga dijelom u front office sluzbama - i jako sam dobro naucila sto su ljudi i kako je kad netko doslovce urla na tebe jer je dosao pijan i jer i pored visoke mirovine ne placa kredit jer propije i zakocka novac, ali on ima opravdanje - vi mu morate oprostiti rate kredita koje ce platiti KAD BUDE IMAO i uvazavati ga zato "sto je bio dobar devedesetiprve kad je bilo gusto, a sad ga nitko ne sljivi" i kad vam lupaju sakom o stol i prijete se, i kad mu ne odobrite kredit jer je prezaduzen ali zeli jos i psuje vam, i kad nisu u pravu a vi im se morate smjeskati i jos desetine i desetine slicnih situacija. Zamislite zenu koja se prije nego li kod vas u banci zaduzila preko grla i u drugim bankama, a onda vam dode s dvoje djece ispred saltera i kaze referentu za naplatu kredita - DJECO OVO JE CIKO ZBOG KOJEG NEMATE STO JESTI JER NJEMU MORAMO DATI SVE NOVCE. Ili kad vidite kroz staklo izloga da vam kucketina seta ispred poslovnice od robne kuce do svih okolnih trgovina i sjedi u kaficu pored poslovnice na kavici sat vremena, a onda vam dolazi sa sedam ugovora pet minuta prije zatvaranja i produzava svaki ugovor zasebno na male iznose i male rokove i ostavlja vas pola sata duze a vi jos i poslije toga ostajete bar pola sata duze jer imate zakljucak dana. Ili kad vas baja pun love ko brod a glup ko klinac navede imenom i tuzi upravi banke jer ste ga PREVARILI kad ste mu pravili ugovor o stednji - niste mu dali dodatnu 0.50 % stimulativnu kamatu na stednju kao sto pise u prospektu nego ste mu u ugovor stavili samo 0,5% !!!! I onda mu se MORATE ISPRICATI zbog SVOG PROPUSTA, ponistiti programski printan i napraviti novi ugovor u Wordu gdje pise da mu se odobrava ISPRAVNA kamatna stopa. U mojoj banci Secret clients sluzba je u izvjestaju navela da se pojedino osoblje NIJE SMJESKALO OD SRCA klijentima, nego je to bio namjesten smjesak. Ne daj boze da je kod gospode bilo otkopcano dugme kosulje i kravata labava ili kod cura NEPROPISAN MAKE UP ili frizura. Ili nema ISKRENOG smjeska nakon sto su vas tajni klijenti naravno namjerno izazivali, propitkivali (opravdano) vase znanje financijske ponude i provocirali ponasanjem (neopravdano) reakciju. Onda mozete zamisliti kakvom smo mi drillu bili podvrgnuti. Prvo pravilo struke je bilo da je stranka uvijek u pravu - cak i kad vam sere po glavi vi se morate smjeskati i vedro potpisati ugovor i ovjeriti sa zigom koji ne smije biti udaren naopacke. Zasto ? Zato sto od nje zivite - ako joj vi ne prodate uslugu, na pretrpanom trzistu ce je prodati netko drugi i zaraditi. Ovo naravno ne vazi za drzavne sluzbe i njima slicne koji nisu na trzistu i koji nemaju konkurencije - oni su u svom nedodirljivom zabranu gdje im nitko nista ne moze pa nas i mogu zato tretirati kao stoku sitnog zuba. Jedan kolega koji je bio i vise nego dobar kadar, ali vise ne radi u bankarstvu je imao vulgaran ali istinit komentar za pravila ponasanja u nasoj banci - odmah s vrata -LJUBIM RUKE, PUSIM K...C. Isprika za navod i dugacak komentar.


Citali smo zanimljiv post o mamicama u godinama kod nase Lipe Mare, pa sam se i tu nadovezala:

Hmmm - jedini eventualni problem koji ja tu vidim je generacijski jaz - ali nije nuzno da mora biti tako ako se roditelj postavi na pravi nacin - generacijski jaz UVIJEK postoji i tu nema lijeka od pecine na ovamo. Ne mislim da je ikoja dob previse za imati dijete - zgrazanje drustva mi se cini licemjernim i ako je roditelj-ica u stanju financijski osigurati djetetu buducnost -u krajnjoj liniji- sta se koga tice ??!!! Imam doduse malko rezervi prema svakoj trudnoci koja se dogada iza pedesete - a vezano cisto za zdravstvenu stranu stvari - kako drukciji i izmijenjeni hormonski rezim u vrijeme pre-menopauze utjece na trudnocu? DOduse, menopauza je isto stvar koja individualno pukne svaku zenu u razlicito zivotno doba i na drukciji nacin - ali je zajednicko jedno - hormoni divljaju. Sve si mislim da ce suvremena znanost i tom morati jednom stati na rep - populacija generalno postaje sve starija, zenska tijela se zbog ucestalnog umnog a ne fizickog rada u zivotu ne trose tako jako i traju duze, LLLOLLLL dakle AKTIVNO SE ZIVI DUZE - tko bi trpio sve te silne buljuke zivcanih i zivahnih menopauzicnih zena koje ne sjede kod kuce i heklaju kako jer red nego se svukud motaju - izumit ce oni nesto i za nas dok dodemo u tu dob, pa necemo zlostavljati okolinu LLLLOLLL kazu da je u doba menopauze kao da imas PMS 24/7/365 dana. Ne znam je li to istina...Ili je onda najbolji lijek jedan mali kmecavac pa si mirna od simptoma iducih desetak godina - kazu da svako dijete hormonski obnovi - doslovce "opere", podmladi i ojaca zenski organizam i da nama pravljenje djece po defaultu zapravo prija

Caskanje o tom tko vuce na poslu i zasto kod Levantice - i onda sam joj rekla:

Pazi - ima vrlo efektan nacin da se rijesis takve karme - ja mu nikad nisam bila sklona jer imam neke glupe ideje o postenju i odgovornosti i ego ko autobus pa mi ne stima takvo rjesenje - a cini mi se da ni ti nisi taj tip koji moze sljediti dolje navedena pravila - stoga, nema ti pomoci.

Rjesenje se sastoji u sljedecem:
- zabrljaj svaki posao koji ti daju, budi lukava i pazljivo biraj da ne napravis veliku stetu kako te ne bi stigle kojekakve zakonske odredbe ili poslodavac ne daj boze primjenio kaznene odredbe Pravilnika o radu pa ti srezao placu - brljaj nasitno, ali pouzdano, napravi to tako dobro da ti u buducnosti nitko nece imati srca dati otkaz, ali ti isto tako nece povjeriti nikakav veci i bitniji posao. Cudi se i pusti suzu kad te poslodavac prozove.
- izbjegavaj i migolji - naravno, odaberi dobre razloge - uvijek ima nacina da izmuzes par dana bolovanja kad je guzva na poslu - slomi srce doktoru pricama o neodredenoj boli u glavi, abdomenu, preponama, lupanju srca i naglasi da te puca bol u prsima i gusenje, a sto se manifestira jer te sapinju s poslom i mobiraju te na svakom koraku, to je vise za poludit!!! I to pricaj s divljim sjajem u ocima tako da doktor odustane od uputnice ikakvom specijalisti i proglasi tegobe psihicke prirode pa ti naredi da se malo opustis od stresa, a onda cemo vidjeti ima li osnova za dalje ...
- odugovlaci - nema tog posla koji ne mora biti prekinut, a jer se utvrdilo da se mora prvo napraviti nesto drugo - dobri stari Murphy je to jako dobro srocio u zakone odugovlacenja. Tesko je ista bolje nadodati - samo treba opcije prilagoditi prilikama u vlastitoj sredini, a ne treba se libiti i ako treba izmisliti kojesta da se dobije na vremenu i odgovornost za izvrsenje posla prebaci na osobu koja ce SAMO OBAVITI STO JOJ JE RECENO bez dodatnih filozofskih traktata je li moralno to sto dajemo kredite sirotinji i gulimo je ...
- pocni pricati svima svoje obiteljske price, ponasaj se prijateljski da bi se dokopala njihove pozornosti i vremena, a onda davi do mile volje. I tu se treba biti uporan i ne odustajati poslije prvih uspjeha. Temeljitost prije svega. Nakon nekog vremena dat ce ti zasebnu sobu, odvojiti te od tima koji gura glavninu posla i osigurati ti neki sporedan poslic koji nikad nema deadline.
- Proglasi se borcem za prava zivotinja i svakom ogadi dorucak na radnom mjestu jer jede meso, a ako je vegetarijanac kreni s pricom da i biljke imaju dusu i to obrazlazi nasiroko. Uskoro ces biti u zasebnoj sobi s ADSL pristupom internetu i sef ce ti se prijazno smjeskati jer nema zakonskog osnova da te zbog toga otpusti.

eto... dalo bi se jos ponesto naci, ali i ovo bi ti moglo za prvu ruku pomoci ako se ipak odlucis ... "

I naravno - secer na kraju - bilo me je i na ovom postu gdje smo prebrojavali dokle smo stigli s dijetom

Sto je meni bilo pa sam priznala sljedece pred svima, ne znam ...

Hm - bilo je trenutaka gdje bih se otrijeznila i dosla k svijesti s nozem u ruci i ociglednom namjerom odrezati komad neceg sto je vec lezalo ispred mene. Zastala bih u pokretu nakon u bunilu stajanja pred hladnjakom i kuhinjskim elementom u potrazi i vadenju kojecega sto se dade sloziti skupa u caroban prizor iz snova koji prija nepcu, i kad se proguta podmazan majonezom klizi ravno u vec skupljeno salo tamo dolje... Svi poznajete taj nadahnjujuci trenutak samospoznaje, ne ?
Onda pocnem u toj pozi filozofirati - tko sam zapravo ja? Jesam li ja karakterna osoba, jaka, samosvjesna osoba koja ima nacela u zivotu i koja je ovaj put nesto ODLUCILA , cega se zbog osjecaja samopostovanja drzi, ili sam mizerna beskicmenjacka gnjida koja ne moze vladati samom sobom, besramno jedno govori, a drugo radi, propovijeda prehrambeni moral a sama se sunja oko hladnjaka i krsi ono sto je zacrtano??? Nakon jednog takvog duboko preispitujuceg premisljanja brzopotezno odlucim - ovo drugo sam - mnjamnjamhmmmnjam mljac...slurp ! Jucer sam uzela u samoposluzi kolac - komada jedan. Slinila sam otkad smo usli u samoposlugu jer u kuci nemam nista sto bi moju celicnu beskompromisnost moglo dovesti u iskusenje. Slineci sam obavila cijelu kupovinu svih zdravih namirnica kojima se hranimo, s naglaskom na zdravo povrce. Slinila sam i kad smo stali pred blagajnu cinicno odmjeravajuci susjede i njihova kolica puna junk fooda kojeg pripremate u mikrovalnoj, pizza i gotovih gumenih piletina i steakova, skampa i neceg sto prevest ne znam, a pogotovo raznih nezdravih usecerenih kaseta i kartona soda napitaka- i onda se lagano kao u transu otrgla od svog zivotnog saputnika i dograbila malom sa strane priredenom vrecicom predmet zelje od lisnatog tijesta nadjeven marmeladom i jos vruc. Moja bubica nista nije rekla - svjestan je koji je datum na kalendaru i na vlastitoj kozi i zivotnom iskustvu je osjetio sto je to PMS i kako ga kao inteligentan muskarac zaobici - i jos na tom profitirati. Jako je dobar u tome. Samo je rekao - izvrtjet ces ti to na bicu - ma ne moze biti vise od petsto kalorija, a to ti je 45 minuta...
Nego - brojke ! Na mojih 168-169 cm, nikad ne znam koliko... Bila sam 77, pa dosla na 75, pa dugo bila na 75... onda sisla na 73 gdje sam sad. Od ovog kolaca jucer sam vjerovatno opet 77 ali se nisam zato vagala jutros jer sam ja ljukava ljisica. Vagat cu se preksutra kad kolac i njegove posljedice ispare iz moje ritice ( ah, kako joj tepam ) i kolektivne svijesti. A kako je kod vas?

Eto, da mi uskrsni post ne doceka prvomajski blagdanski - prilazem malo recikliranih zbrdazdola misli :)

Lijep pozdrav

UpDatE i hvala na podrsci smijeh

Obzirom da sam dobila upit smijeh, a glede zadnjeg komentara o dijeti i prehrambenim navikama, javno se ocitujem :

Nije to tako strasno imati 42 godine i 73 kile, ne boli cerek - a i radimo na tom da kad vec godina ne moze biti manje naughty, bude manje kilograma njaminjami . Nije nam nepojmljivo priznati da smo elegantno prepunjeni i to nam ne predstavlja dusevnu bol. Ovim putem ne jamcim da necu grijesiti ubuduce, ali da cu sunjanje oko hladnjaka svesti na najmanju mogucu mjeru, a u skladu s visoko zacrtanim plemenitim ciljevima. U svrhu utvrdivanja cinjenicnog stanja prilazem noviju fotku - napravljenu prije mjesec dana ili tako nesto - ja sam ona desno.

Picture 016

Eto ...

- 21:10 - Komentari (23) - Isprintaj - #