TYCHE

petak, 07.09.2007.

Važno upozorenje

Jučer sam dobila mail od poznanice - molim vas obratite pozornost jer riječ je o nečemu što niti ja nisam znala - i ovo nije samo za žene .

Na žalost, materijal je na engleskom, kao i siteovi jer nisam uspjela upornim pretraživanjem na internetu pronaći niti jedan site ili članak koji obrađuje ovu materiju na hrvatskom, pa ćete mi oprostiti na mom možda nedovoljno stručnom prijevodu, ja nisam medicinar nego samo ubogi inžinjer. Važno je znati.

Riječ je o INFLAMMATORY BREAST CANCER - tipu raka dojke koji se ne može ustanoviti uobičajenim metodama pretrage (mamografija, ultrazvuk) a pogađa ne samo starije dobne skupine, nego SVE - ugrožena je i mlađa populacija. Statistike su porazne. Ono što je problematično je činjenica da se ova zloćudna bolest javlja zakamuflirana u simptome neopasnih poremećaja, tako da ju je moguće previdjeti dok ne postane kasno i karcinom ne uđe u stadij kad je izlječenje upitno.

Svi znamo koliki je značaj redovitog jednogodišnjeg medicinskog pregleda svake vrste, i to ne samo za žene. Užurbanost, svakodnevne brige, ozbiljni problemi, nedostatak vremena i novca i brzi ritam života ne smiju biti razlogom i isprikom za zapuštanje ovakve vrste obaveza.

U ovom konkretnom slučaju prepuštene smo same sebi, ovaj oblik bolesti nije vidljiv kod pregleda mamografom, iako se njime može dobiti konačna potvrda, s tim da se mamografije preporučaju samo iza četrdesete. Imajte na umu - važno je voditi redovitu brigu o svom zdravlju, preventiva je neophodna i životno važna.



Što je (IBC)?
Inflammatory breast cancer je rijetka ali vrlo agresivna vrsta karcinoma gdje stanice raka blokiraju limfne kanale. Većina oboljenja ( po recentnim statistikama u USA ) se javljala u MLAĐIM DOBNIM SKUPINAMA gdje uobičajeno nisu dijagnosticirani drugi oblikci raka dojke karakteristični za starije. .

Koji su simptomi IBC?
Simptomi su crvenilo kože, otok - nateknuća, toplina ili vrelina u dojkama, obično bez izraženih kvržica. Ponekad se ispoljava kao masnica ili je struktura kože i tkiva nalik narančinoj kori. Drugi simptomi mogu biti žarenje, "težina" u grudima, povećanje obujma, povećana osjetljivost na dodir i vidljive promjene na bradavicama. Simptomi se uglavnom razvijaju jako brzo, u razdoblju od par tjedana ili mjeseci. Nateknuca mogu biti prisutna i ispod pazuha u predjelu čvorova limfnih žlijezda, ispod ključne kosti ili na oba mjesta. Također se može javiti lagani svrbež i peckanje, kao i izlučivanje tekućine. Problem je što se ovi svi simptomi mogu tumačiti kao obične infekcije ili povrede.

Kako se IBC dijagnosticira?
Dijagnoza je prvenstveno rezultat kliničke pretrage, biopsija, mamogram i ultrazvuk mogu poslužiti da se dijagnoza potvrdi. IBC se rangira kao stupanj IIIB ( lokalno uznapredovali ) ili stupanj IV ( metastazirani ) raka. IBC se širi jako brzo i izgleda drukčije nego druge vrste raka dojke.

Ako se ustanovi na vrijeme izlječenje je moguće klasičnim metodama, kemoterapijama, zračenjem, operativno i hormonskim terapijama nakon toga.

Neki od siteova gdje možete dobiti podrobnije informacije :

IBC Research Foundation

National Cancer Institute

Support and Information

Iskustva

The silent killer

Barem jednom mjesečno nek vam ne bude teško odvojiti malo vremena za PROVJERU



Ovo je težak post, i od srca se nadam da nam nikome znanje ovakve informacije neće trebati - ali - pročitajte, dobro je znati za svaki slučaj !

- 12:28 - Komentari (15) - Isprintaj - #