TYCHE

četvrtak, 03.07.2008.

Tajni sporazum - mos' mislit'!!!

Ovih dana su zaredali po novinama napisi o " TAJNOM SPORAZUMU " kako su ga nazvali, a koji je sklopljen izmedu Vlade Hrvatske i Sjedinjenih Americkih Drzava.

Svemu se daje nekakav senzacionalisticki prizvuk i predmnijeva se kako je potpisivanjem tog Sporazuma okrnjen hrvatski suverenitet.

Vlade Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država potpisale su Sporazum o pravnom položaju snaga SAD-a u Hrvatskoj, kojim su definirana pravila i uvjeti pod kojima snage SAD-a, njihova civilna komponenta, članovi obitelji i određene skupine zaposlenika borave na području Hrvatske.

Sporazum je potpisan jos prije tri mjeseca, isti dan kada je Hrvatska dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u.

Tim sporazumom snagama SAD-a su dane odredene ovlasti, generalno, a posebnim sporazumima ce se regulirati pojedinacne situacije.

Hrvatska se isto tako odriče pravne nadleznosti nad americkim vojnim osobljem, civilima pri vojsci i članovima njihovih obitelji, iako joj se ne osporava nadleznost istrazi i sudenju.

Vazno je naglasiti da su se USA se obvezale pridrzavati svakog slova hrvatskog zakonodavstva.

I sad, citam ja sve te senzacionalisticke clanke po novinama gdje se hrvatskom prosjecnom citatelju servira kojesta i pale se narodne mase pricama kako nam je prodan suverenitet.

Mos' mislit' - kao da ovako do grla prezaduzeni, bankrotirani, kolonizirani i prodani imamo ikakav stvarni suverenitet - ovisan covjek i ovisna drzava nemaju bas pravo imati svoj stav i misljenje, nego mu ga vec daju kad zatreba.

Doduse imamo mi nase slavne price od stoljeca sedmog, grb, zastavu, Janicu i nogomet pa smo si bas ponosni - a to je ono sto prosjecnom Hrvatu zbilja napuni hladnjak svakog prvog u mjesecu.

Pa nam NATO ugrozava sve to.

Nego, da se vratimo temi : Ovakav Sporazum s vladom SAD-a imaju potpisane SVE ZEMLJE u kojima je americka vojna prisutnost. Zove se NATO SOFA (Status of Forces Agreement ) - kolokvijalno SOFA ugovor i regulira ne samo pravne i vojne aspekte, nego ureduje velik segment medusobnih odnosa i pitanja svakodnevnog zivota u zajednici zemlje domacina.

Iscrpno o tome i objasnjenje mozete naci na OVOJ STRANICI.

Rijec je dakle o stivu koje tumaci i regulira americku nadleznost SAMO nad americkim gradanima, niposto nad gradanima zemlje domacina, kako se moglo presutno iscitati iz nekih od napisa u dnevnim glasilima.

Narocito me nasmijalo kad se jedan od autora nakukavao kako su Ameri oslobođeni od placanja PDV-a.
To isto imamo i mi ovdje u Njemackoj ( jer smo obuhvaceni tim Sporazumom i po toj osnovi imamo boravak ) - kod kupnje roba i usluga, placanja rezija i prijevoza mozemo predociti obrazac koji kad se popuni odbija 19% poreza s iznosa koji smo platili - dakle nista posebno.

I na njemackom tlu primjerice, kao sto ce biti i na hrvatskom tlu, otvoreni su cijeli mali gradovi - facilities i baze u kojima su smjesteni stambeni blokovi, benzinske pumpe, restorani, trgovine i robne kuce, vrtici, bolnice, skole, fakulteti, knjiznice, kina, kazalista, servisi i radionice, obrti.

Ovdje je godinama vidljivo kako njemacka ekonomija jako dobro napreduje gdje god su smjestene americke facilities jer svaka od njih otvara stotine radnih mjesta za local nationalities - drugim rijecima, tisuce Nijemaca rade u bazama na svim mogucim poslovima, od osiguranja pa krenite redom - sve gdje nije potreban security clearence.
Cijele zajednice imaju ekonomski benefit u vidu povecanog zaposljavanja radne snage i u dijelu vlastite ponude koja se ne dotice USA facilities poslova - Amerikanci i njihove obitelji koriste usluge njemackog prijevoza, skolstva, usluznih djelatnosti, turizma, svih mogucih dobavljaca dobara i usluga ( od hrane do gradevinskog materijala ) i posredno doprinose financijski unaprjedenju svih ostalih sektora privrede.

Sad se upravo zatvaraju velike baze u Darmstadtu i Hanau, tisuce obitelji su iseljene, tisuce Njemaca dobili otkaze na radnim mjestima u bazi. Iako su to veliki gradovi i razvijene ekonomije, Nijemci ipak kukaju po novinama i komentiraju kako ce se odlazak Amerikanaca itekako financijski odraziti na privredu tog podrucja.

A to nisu jedine baze koje se zatvaraju - to se dogada diljem Njemacke jer dolazi do planirane relokacije trupa u Rumunjsku i Bugarsku - koliko god americka prisutnost Njemcima nije bila draga, uvjetno receno, toliko sad mrmore jer im nije svejedno sto Ameri odlaze. Na Amerima se uvijek dobro zaradivalo.

Ameri TROSE kad im prode radno vrijeme i unatoc losem tecaju dolara, nije im zao otici na izlet, dobru veceru, kupiti uvijek nesto u lokalnoj trgovini, opskrbljivati se lokalnim proizvodima, posjetiti muzej i kazaliste - i rado ce sudjelovati u svim lokalnim dogadanjima.

Bilo kako bilo, smijesno mi je citati kako se u hrvatskoj javnosti napuhava nesto sto je sasvim normalno rijeseno i jako dobro funkcionira u cijelom svijetu, nitko se ne pjeni i ne prica o "gubitku suvereniteta".

Osobno, mislim da hrvatski image turisticke zemlje nece pretrpjeti stetu dolaskom NATO snaga, nego ce turizam od toga imati samo jos vise koristi - i sad mogu reci da ima dosta Amera s kojima sam ovdje pricala ( a malen je dio dakle koje sam srela) i koji veselo spominju Opatiju, Makarsku, Zrce, Dubrovnik i Korculu...

Onaj dio o koristenju hrvatskih vojnika za imperijalne svrhe - o tome ne bih. Tu se kao po defaultu ukljuci patetika i naricanje - moramo se sjetiti da vojnicki poziv nosi sa sobom sve rizike zvanja, kao i sve ostalo. Iako je to daleko od zivota u ruzicastom, hrvatski vojnik ce biti dobro placen za svoj posao, nitko ga nece nikud tjerati silom i obitelj ce mu biti i vise nego dobro materijalno osigurana. Moci ce dobiti americko drzavljanstvo i sva pripadajuca prava, mogucnost besplatnog daljnjeg skolovanja i kasnije kad odradi svojih 10-20 godina radnog staza mogucnost dobivanja dobro placenog civilnog posla pri vojsci, ukljucivo i poveliku mirovinu. Hrvatski vojnik ce za svoju strucnost biti PRIZNAT, sto se ne bi moglo reci da je sad bas tako. .

Znam recimo da se trenutno u Hrvatskoj obezvrijeduju mladi vrhunski obuceni vojni kadrovi - u zrakoplovstvu primjerice, gdje se doktor znanosti i autor strucne literature, poliglot, pilot i dokazani strucnjak morao sudom boriti za svoja prava, biti potjeran u mirovinu samo zato jer se usudio misliti svojom glavom i osporiti neciji grabez, nestrucnost i politicku podobnost.

E - u sklopu jednog takvog sklopa kakav su NATO postrojbe, drzali bi ga kao malo vode na dlanu i vjerovatno bi vec negdje imao profesuru na obrazovanju pilota i posada kao civilno lice pri vojsci.

I za kraj jedna zanimljivost - Silent Drill




Uskoro ce se i nas vojnik naci u sustavu ovakve obuke



I sjetimo se da je americki vojnik samo netko tko pokusava posteno odraditi ono sto mu je posao, ono sto mu narede. Nije pravo kriviti male ljude za odluke mocnih ljudi kojima nista nije sveto i koji vladaju kapitalom i zivotima.

Kad covjek bolje upozna zivot americkog vojnika shvati da su oni kao i mi sami - pokusavaju u komadu odraditi od sedam do tri i prehraniti svoje obitelji ... I jedva cekaju da se rat zavrsi i da dodu doma.



Ostajte u dobru ...

- 09:07 - Komentari (33) - Isprintaj - #