TYCHE

srijeda, 09.07.2008.

KAKVA DRSKOST !!! + Upozorenje

Opet se po svojoj losoj navadi lacam neceg u sto se ne razumijem !!!

Ali ne mogu si pomoci - mislim da je legitimno postavljati pitanja i bistriti neke stvari.

Uza sve uvazavanje struci i profesionalcima koji se u te stvari posve razumiju i uz sve duzno postovanje - radi se o zivotima malih ljudi.

Danas na portalu Dnevnik.hr nadem ovu drsku objavu :

"Cjepivo Gardasil sigurno za uporabu

Zagreb, 08.07.2008., 16:45 | Hina

Agencija za lijekove i medicinske proizvode potvrdila je danas da je cjepivo Gardasil protiv humanog papiloma virusa sigurno za uporabu te da u Agenciji dosad nisu zaprimili dojave o nus pojavama.

Farmaceutska tvrtka MSD demantirala je današnju vijest objavljenu na HTV-u, koja je prenijela objavu Američke agencije za hranu i lijekove, da se cjepivo Gardasil pokazalo štetnim za djevojke i žena koje su ga primile, jer su u dvije godine među 8.000 žena zabilježene ozbiljne nus pojave koje su završile paralizom i smrću.

Iz MSD-a su priopćili da je riječ o netočnoj i neprovjerenoj informaciji, jer prikupljeni podaci Američke agencije iskazuju sve štetne događaje neovisno o dokazanoj uzročno posljedičnoj vezi s cjepivom, točnije jedino ukazuju da je štetni događaj prijavljen nakon cijepljenja Gardasilom.

Prozvođač MSD navodi da je dosad u svijetu distribuirano više od 26 milijuna doza cjepiva, pri čemu 16 milijuna doza samo u SAD-u, te da redovito obavještava nadležna regulatorna tijela u cijelom svijetu o prikupljenim prijavama štetnih događaja. Također se prema potrebi dopunjava sažetak opisa svojstava lijeka i uputa o lijeku s novim podacima o sigurnosti cjepiva."


Nalazim ovo krajnje drskim i neprofesionalnim jer JOS UVIJEK NIJE TOCNO UTVRDENO da li postoji uzrocno-posljedicna veza izmedu primitka cjepiva i ozbiljnih posljedica po zdravlje djevojaka koje su primile ovo cjepivo. Jos uvijek se vodi parnica i dokazni postupak i nista sluzbeno jos nije objavljeno !!!!!!! Bitno je da se netko u ovoj Agenciji nasao pametan pa na svoju ruku okoncao postupak i dao izjavu o sigurnosti cjepiva.

Osobno, ne bih ulazila u detalje, ne razumijem se u medicinu, ali smeta me nacin na koji se to kod nas u Hrvatskoj radi. Netko je zakljucio da je cjepivo bezopasno, pa se o tome dala izjava. Takav potez je napravljen NARAVNO bez straha da bi netko od pacijenata koji eventualno budu imali problem mogao tuziti - jer Agencija je ovom izjavom dala neoborivo jamstvo da je cjepivo SIGURNO. Tuziti velike kompanije u ovoj drzavi izaziva napade smijeha.
Cak i u slucaju ozbiljnog problema, mali covjek se ne moze izboriti sudom za svoje pravo i odstetu - tko ce se suditi s ikojom mega pravnom osobom, tko za to ima godina, zivaca i novca! Stoga se svatko moze nad malim covjekom bahatiti bez bojazni za posljedice!

Prvo da objasnimo za one koji ne znaju sto je zapravo GARDASIL - ukratko, to je cjepivo koje pruza prevenciju protiv HPV - humanog papiloma virusa. To je skupni naziv za grupu od preko 100 razlicitih pojavnih oblika i tipova virusa, od kojih je preko 30 prenosivo seksualnim kontaktom. S vecinom od ovih virusa se imunoloski sustav tijela izbori i mi cak i ne primijetimo simptome, medutim ima nekoliko tipova koji izazivaju i vise nego ozbiljne posljedice i simptome - od neplodnosti, genitalnih izraslina, herpesa i bradavica do raka grlica maternice. Inkubacija ovog virusa moze biti 10-15 godina, pa se karcinom grlica maternice najcesce i nalazi u zena koje su presle prag cetrdesetih.

Najvecu izlozenost ovom virusu imaju rizicne skupine koje stupaju u seksualne odnose u ranoj dobi, osobe koje imaju vise partnera, ili osobe koje imaju seks s osobom koja je imala vise partnera.

Bitno je naglasiti da Gardasil nije LIJEK protiv raka maternice, drzi se da on samo radi prevenciju specificnih tipova HPV virusa koji uzrokuju 70%-90% slucajeva ove vrste karcinoma. Takoder jako je bitno naglasiti da to takoder nije LIJEK za seksualno prenosive bolesti.

Jedina prevencija ovome je monogaman nacin zivota i MUST BE odgovarajuca zastita prilikom kontakta s novim partnerom.

Studije na koje se poziva proizvodac su provedene motrenjem grupe devetogodisnje djece koja su primila cjepivo, s tim da je postupak evaluacije trajao samo 18 mjeseci i utvrdeno je da nikakvog rizika i stetnih posljedica nije bilo.
Postoje i neke dvojbe o preranoj uporabi cjepiva na ovako mladoj dobnoj skupini jer je moguca trajnost cjepiva oko pet godina, sto dakle ne stiti populaciju u vremenu pretpostavljenog stupanja u seksualne odnose. Sad se primjena cjepiva indicira na dob od 12-13 godina zavrsno sa dobi od 25-26 godina.

Merck & Co. Inc.- tvrtka koja je proizvodac ovog cjepiva zestoko lobira kako bi se uporaba cjepiva ucinila obveznom za djevojke u srednjoj skoli. Za sad je u vecini drzava to mandatory - roditelji mogu cijepiti djecu ako zele. Ispocetka se cjepivo naplacivalo, sad ide besplatno, uvjetno receno -na teret osnovnog osiguranja koje svatko ima.

MEDUTIM ...

Prijave ozbiljnih posljedica koristenja ovog cjepiva su zaredala diljem cijelog svijeta, od AMERIKE do AUSTRALIJE, gdje se cjepivo masovno primjenjivalo.

U Melbourneu je nakon cijepljenja u svibnju, dvadesetak ucenica jedne privatne skole zavrsilo u bolnici s ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Gardasil je uzrokovao 78.000 prijava i 7,802 ozbiljna slucaja od kad je USA Food and Drug Administration potvrdila uporabu cjepiva do travnja ove godine - dakle u nepune dvije godine - prema izvijescu USA Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Simptomi se krecu od stalnih mucnina, temperature, bolova u prsima i abdomenu, grceva, paralize - cak do smrti. Prijavljeno je petnaest smrtnih slucajeva, od kojih je za deset i potvrdeno - medutim USA Centar za prevenciju i kontrolu bolesti i FDA se JOS NE USUDUJU osloboditi ili optuziti ovo cjepivo za posljedice - sve se JOS ISTRAZUJE !

Proizvodac, Merck & Co. Inc., navodi da je distribuirano vise od 26 milijuna Gardasil cjepiva u cijelom svijetu, ukljucujuci oko16 milijuna u United States. Procjena je da je osam milijuna djevojaka i zena primilo ovu vakcinu od lipnja 2006. i oni drze da se popratni efekti jos uvijek nalaze u granicama dozvoljenog koje se mogu utvrditi za IKOJE cjepivo ili lijek ... Tvrde takoder da svaciji imunoloski sistem drukcije reagira na cjepiva.

CSL ( distributer cjepiva za Australiju ) glasnogovornica Rachel David je izjavila da je vecina tegoba ustanovljena kod osoba koje i inace pate od ozbiljnih alergija.

U Australiji se prijavljuje prosjecno sedamnaest slucajeva tjedno - ozbiljni problemi nastali nakon primitka cjepiva.

Evo kako suprotstavljena misljenja izgledaju - jucerasnje vijesti na Fox news



Ova rasprava nije zavrsena, nego je uz viku prekinuta reklamom - jucer sam gledala prijenos u realnom vremenu.

Odvjetnik koji zastupa proizvodaca ignorantski odmahuje rukom na alarmantne brojke i s visoka napominje gledateljstvu kako je neozbiljno usporedivati gotovo osam tisuca prijavljenih slucajeva s ogromnim brojkama bolesti koje nastaju ako se cjepivo NE primjeni. Licemjerno tvrdi da nije dokazano da je ikoji problem nastao USLJED primjene cjepiva, samo da su se problemi dogodili NAKON primjene - kao ono, normalno je za cure u toj dobi da zdrave padaju u nesvijest, imaju grceve kod disanja, imaju pankreatitis u ogromnom postoku slucajeva, paralizu ...
A i ti lijecnici koji su takve slucajeve tretirali, pratili i prijavili su vjerovatno halucinirali i to je u tom postotku za tu dobnu skupinu djevojaka isto normalno headbang .

Zaboravlja se da mnogi slucajevi vjerovatno i nisu prijavljeni, zaboravlja se da je cjepivo u koristenju SAMO dvije godine! Zaboravlja se da nemaju svi love tuziti i uzimati odvjetnike. Zaboravlja se da je ovu vrstu bolesti moguce ograniciti drukcijim navikama u ponasanju i odgovarajucom intenzivnom edukativnom kampanjom medu djecom i mladim ljudima...

U eteru je bila i majka jedne od djevojaka koje su ostale paralizirane za cijeli zivot. U eteru je bio i odvjetnik koji zastupa ove slucajeve i ima svoje argumente. Dokazni postupak je jos uvijek u tijeku.

Necu reci nista - niti za niti protiv - opet ponavljam - u medicinu se ne razumijem. Vase kceri cijepite po vlastitoj savjesti i promisljanju.

Bilo kako bilo - bitno je da je POTVRDENO ZA HRVATSKU - cjepivo je SIGURNO! burninmad

Ostajte mi u dobru ...

p.s. ako niste vec umorni od citanja, obzirom na zdravstvenu tematiku, skrecem vam pozornost ponovno na jedan od proslih postova i drzim da ga je POTREBNO i vise nego korisno procitati VAZNO UPOZORENJE - na zalost nikad nije zavrsio na naslovnici, a mislim da opreza i prevencije nikad dosta.

- 11:30 - Komentari (12) - Isprintaj - #